WATERVOORZIENING OP LUXE JACHTEN 
Speck drukverhogingsinstallaties voor drinkwatervoorziening en dekreiniging op jachten.

Speck drukverhogingsinstallaties worden ingezet in verschillende toepassingen m.b.t. watervoorziening; bij drink-, leiding- en industriële watervoorziening, bij beregening en irrigatie en bij airconditioningsystemen. De nieuwste toepassing op luxe jachten stelt zijn eigen eisen aan de voorzieningen, vooral vanwege de zoute omgevingslucht en het verpompen van gedemineraliseerd water.

Een scheepswerf in Bremen (Duitsland) behoort tot één van de klanten van Speck Pumpen. Bij deze scheepswerf worden luxe jachten gebouwd in de hoogste klasse. In de afgelopen jaren is hier ’s werelds langste jacht (180 m.) en het grootste jacht (15.917 t.) ter wereld gebouwd. Met dergelijke schepen vaart men in het weekend niet simpel even in de baai rond! Nee, op deze schaal gaat het allemaal om eersteklas kwaliteit, duurzaamheid en zeewaardig vermogen.

Voor drinkwatervoorziening op dergelijke jachten is de Multicell SFE 2+1/40-50-2+60-90 ontworpen. Hierin zitten twee redundante hoofdpompen IN-VB-S 40-50-2 met een capaciteit van 50 m³/h. Voor de kleinere hoeveelheden is een andere pilot-pomp type IN-VB-S 6-90 geïntegreerd. Deze kan voor kleine hoeveelheden water, bijvoorbeeld ’s nachts, ingezet worden. De capaciteit van deze pomp is 5 m³/h.

Tevens is voor het reinigen van het dek een drukverhogingsinstallatie type Multicell SFE 3/15-70 ontworpen. Hierbij wordt gedemineraliseerd water gebruikt met een geleidbaarheid van 5 microSiemens. Dit wordt verpompt door drie IN-VB-S 15-70 pompen met een capaciteit van  16 m³/h per pomp.

Vanwege de zeer hoge zeewaardigheid zijn de hydraulische componenten van beide drukverhogings-installaties vervaardigd uit RVS. De elektromotoren van de pompen, welke speciaal gemaakt zijn voor maritieme toepassingen, beschikken over ventilatordakjes en stilstandverwarming. Ook alle andere belangrijke componenten, zoals de membraantank en de drukschakelaar voor het aan-en uitschakelen van de pomp, zijn dubbel uitgevoerd. De lasnaden van de drukverhogingsinstallatie bestemd voor dekreinigingsdoeleinden, zijn gebeitst en gepassiveerd. Een kleine bijzonderheid: de schakelkasten van beide systemen zijn gelakt in RAL9003; de witte jachtkleur!

In beide drukverhogingsinstallaties worden uitsluitend energiezuinige, toerentalgeregelde pompen ingezet. Deze scheepswerf hecht bijzonder belang aan een lage energiebalans van hun jachten. Zo benutten zij als eerste scheepswerf ook de restwarmte van de generatoren en de aandrijfmotoren van een groot jacht bij het gebruik van het ontzoutingssysteem voor de productie van drinkwater.

Wilt u meer informatie over deze drukverhogingssystemen, afvalwaterpompen, onze zelfaanzuigende zijkanaalpompen voor drinkwater en brandstoftransport of over onze andere producten voor jachtbouwers? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij adviseren u graag!