Zolang we al gietijzeren pompen inzetten voor het rondpompen van zwembadwater, hebben we al te maken met corrosie van het pomphuis, door inwerking van water met zuurstof en chemicaliën. Op den duur kunnen metaaldeeltjes door de corrosie zelfs loslaten en in het zwembadwater terecht komen. Indien er na de pomp een (zand)filter is geplaatst, worden deze losgelaten deeltjes veelal uit het water gefilterd.

Attractiepompen

Attractiepompen, zoals de opvoerpomp voor de waterglijbaan, missen vaak een filter na de pomp. Hierdoor kunnen de gecorrodeerde metaaldeeltjes uit de pomp via de glijbaan in het uitloopbassin onder aan de attractie terechtkomen.
Dit ziet er natuurlijk niet fraai uit, maar zou tevens tot kleine verwondingen kunnen leiden bij de badgasten.

De attractiepomp, zoals de opvoerpomp voor de waterglijbaan, mist vaak een filter na de pomp. Hierdoor kunnen de gecorrodeerde metaaldeeltjes uit de pomp via de glijbaan in het uitloopbassin onder aan de attractie terechtkomen. Dit ziet er natuurlijk niet fraai uit, maar zou tevens tot kleine verwondingen kunnen leiden bij de badgasten.

Speck heeft de oplossing

Om dit te voorkomen bouwt SPECK al sinds de 70-er jaren van de vorige eeuw, haar zelfaanzuigende zwembadpompen uit een kunststof, welke ongevoelig is voor corrosie. Deze BADU pompen met hun kenmerkende oranje kleur zijn goed bekend in de markt. Sinds het begin van dit jaar kan SPECK ook de normaalzuigende, geheelkunststof Badu block- en Normblockpompen (met ondergebouwde haarvanger) leveren voor de openbare sector. Zowel het onderhuis, het pomphuis, waaier en dichtingshuis zijn volledig uit kunststof vervaardigd. Dus geen coating op de gietijzeren delen, maar 250 m3/h corrosievrij rondpompen. Deze BADU Multipompen zijn uitermate geschikt als circulatiepomp. Echter, door hun corrosiebestendigheid bieden zij ook vele voordelen als attractiepomp om eerdergenoemde problemen voor te zijn.

Bijkomend voordeel is de lage aanschafprijs in vergelijking met een pomp welke uit brons is vervaardigd. Ook willen we nog noemen dat de capaciteit en de hoofdafmetingen van deze pompen volgens NF E 44-112 en DIN EN 733 zijn. Hierdoor zijn ze uitwisselbaar met de gietijzeren pompen, zelfs van andere merken.