Voor het gerobotiseerd snijden en bewerken van deegwaren, werd tot begin dit jaar een messing SPECK periferaalpomp met 3 waaiers en een 2,2 kW motor ingezet. Er waren 3 waaiers en een grote motor nodig om de benodigde druk van 16 bar te halen bij een capaciteit van 5 l/min. De wens van de klant was om een RVS pomp te ontwikkelen met een lager vermogen en geringe inbouwmaten.

Proeven met SPECK hogedruk plunjerpompen bleken maar deels succesvol omdat het lastig was de pulsaties en de hoge druk, besturingstechnisch goed onder controle te krijgen. Tevens stuitte het met olie gevulde carter op weerstand in de voedingsmiddelenindustrie.

De nieuwste digitale ontwerptechnieken en de doorontwikkeling van permanent magneet motoren brachten hier uitkomst. Het pomptype AY-2241 met slechts 1 pompwaaier, met een magneetkoppeling verbonden met een 1,1 kW permanent magneet motor en aangestuurd door een frequentieregelaar zorgt bij 250 Hz en 4500 t/min voor een druk van bijna 20 bar en een capaciteit van 5 l/min.

Speck - AY-2241-PM.0001De pompdelen zijn vervaardigd uit RVS dat nadien is gehard, de pompas is keramisch en door de samarium kobalt magneetkoppeling is de pomp dichtingsloos. Daar er slechts een 1,1 kW motor bouwgrootte 71 nodig is en een pomp met maar 1 waaier, zijn de inbouwmaten van deze nieuwe pomp flink geringer dan bij de oude uitvoering met 3 waaiers en een 2,2 kW motor. Als het dan ook nog een investeringsvoordeel oplevert, kunnen we spreken van een interessante en succesvolle ontwikkeling.

SPECK … wederom maatwerk in pompen!