Dompelpompen worden doorgaans gebruikt voor het verpompen van water, bijvoorbeeld voor drainagewater of het verpompen van licht vervuild water.

Een dompelpomp werkt vrij eenvoudig. Allereerst dient de pomp in het medium gedompeld te worden, doorgaans op de bodem.  Het medium wordt aan de onderzijde aangezogen waarna het via de persaansluiting de pomp zal verlaten.

Om de juiste dompelpomp te selecteren voor uw toepassingen, zijn enkele zaken van belang:

De meeste dompelpompen zijn voorzien van een geïntegreerde elektromotor die gekoeld dient te worden door het medium waarin deze ondergedompeld staat. Dit houdt in dat de temperatuur van uw medium niet hoger dan 40°C mag zijn. Daarnaast zit er nog verschil in hoever de pomp ondergedompeld dient te worden. De Top 71 en de 72-80 serie geleiden het medium langs de motor waardoor deze gekoeld wordt. Deze pompen zijn te herkennen aan de persaansluiting aan de bovenzijde van de pomp. Zo is er bijvoorbeeld bij de TOP 71 een vlakzuiginrichting mogelijk. Dompelpompen welke de persaansluiting aan de zijkant hebben dienen geheel ondergedompeld te zijn om oververhitting te voorkomen.

U heeft de keuze tussen een draaistroom- of een wisselstroommotor. De wisselstroommotor kan ook nog voorzien worden van een schakelende vlotter. Liever geen vlotter maar niveausondes? Laat het ons weten, er zijn diverse mogelijkheden!

Daarnaast zijn er verschillende media:
Schoon water
Denk aan helder water zonder vaste deeltjes. Hiermee kan elke dompelpomp omgaan.

Licht vervuild water
Denk aan water met kleine vaste deeltjes. De meeste dompelpompen kunnen deeltjes tot 10 mm makkelijk verpompen.

Vervuild water
Water met grotere vaste delen tot doorgaans 50 mm. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld dompelpompen met een vortex waaier (VOX)  een oplossing bieden.

Informeert u gerust naar de vele mogelijkheden!